Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
grass

Owoce morwy białej

W lecznictwie wykorzystywane są liście morwy białej do produkcji tabletek i preparatów wpływających korzystnie na gospodarkę węglowodanową organizmu, zalecane są dla cukrzyków, przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Owoce morwy białej są bardzo słodkie, ze względu na wysoką zawartość cukrów: glukozy, fruktozy i sacharozy, wyglądem przypominają jeżyny, są białe, różowe, lub fioletowe aż do prawie czarnych. Owoce zawdzięczają wspaniały aromat, dzięki obecności olejkowi eterycznemu, zawierają także witaminę C, żelazo oraz kwasy organiczne: jabłkowy i cytrynowy.

Suszone owoce morwy mogą być smaczną przekąską między posiłkami, wzmacniają siły i regenerują organizm. W medycynie ludowej stosowane są w pobudzaniu laktacji, działają moczopędnie i przeciwgorączkowo oraz regulują przemianę materii. W ciepłe letnie dni, sporządzony z owoców sok, lub kompot doskonale orzeźwia. Oprócz tego na szczególną uwagę zasługuje obecność resweratrolu, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.